Zeewolde Actueel

Zondag, 20 april 2025

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

#Watdoetdathier? nummer 4: ‘De Obelisk’

#Watdoetdathier? nummer 4: ‘De Obelisk’
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE — Met het vierde kunstwerk in de reeks #watdoetdathier treffen we weer een officiële titel. Op de rotonde Horsterweg/Dasselaarweg staat sinds 10 september 2004 het monumentale kunstwerk 'De Obelisk', gemaakt door het kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas, in opdracht van de gemeente Zeewolde. Het kunstenaarsduo heeft een hoge en ranke vorm bedacht als contrast met de platte polder. De Obelisk is een levensteken, gegroeid vanuit het idee van de eerste grenspaal van Nederlands jongste gemeente: "Hier ligt Zeewolde".

Al zo’n 2300 jaar voor Christus richtte men in Egypte in opdracht van de farao’s enorme obelisken op ter verering van de zonnegod Ra. De vierkante, hoge en slanke zuil loopt naar boven smaller toe en is voorzien van hiërogliefen. Huub en Adelheid Kortekaas zien de obelisk als een universeel religieus symbool.

Het kunstwerk heeft een hoogte van 9,99 m. Met dit bijzondere getal verwijzen de kunstenaars naar het natuurlijke verlangen naar het ultieme: de groei van donker naar licht. In plaats van bedekt te zijn met hiërogliefen zijn de vier zijden van deze obelisk elk voorzien van 33 blaadjes die naar buiten omkrullen. Ook het getal 33 heeft een symbolische waarde: het is de leeftijd die Jezus Christus heeft bereikt, en tevens de leeftijd die in diverse culturen geassocieerd wordt met het volkomen worden van de volwassenheid. Huub en Adelheid Kortekaas hebben met deze Obelisk, die 's avonds op een bijzondere manier verlicht wordt, een klassiek element aan het dorp toegevoegd.

‘Sea Level’, ‘De Menhirs’ en ‘De potloden’ waren de nummers 1, 2 en 3 in onze serie #watdoetdathier, waarbij moet worden aangetekend dat de laatste twee geen officiële titels zijn, maar door het publiek ‘aangeplakte’ namen. En juist dát is nu zo leuk! Heb je zelf een naam, een korte opmerking of een heel verhaal over deze kunstwerken? Of juist iets heel anders..? Vertel het ons, via redactie@zeewolde-actueel.nl of de website www.zeewolde-actueel.nl. Of reageer via Facebook, en wie weet staat jouw verhaal in de volgende Zeewolde Actueel op deze plek.

[ Bron: Flevoland Erfgoed ]