Zeewolde Actueel

Donderdag, 8 juni 2023

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

PvdA/GroenLinks maakt draai in discussie over Zonnewoud

PvdA/GroenLinks maakt draai in discussie over Zonnewoud
Redactie: Mannes Schoppink

ZEEWOLDE – De fractie van PvdA/GroenLinks vindt dat de integriteitskwestie rond de komst van een zonnepark aan de Groenewoudseweg door een onafhankelijk bureau ‘tot op de bodem’ moet worden uitgezocht. Toch vond zij de 31 pagina’s tellende lijst van bedenkingen van Rob Smeets (Zeewolde Liberaal) al voldoende om van standpunt te veranderen en het ‘Zonnewoud’ niet langer te omhelzen. Daarmee verviel het noodzakelijke draagvlak ervoor in de gemeenteraad. Het plan kon eerder rekenen op tien stemmen voor en negen tegen, het bekende dubbeltje viel nu ineens de andere kant op. Het was een nogal opmerkelijk moment woensdagavond 2 september bij de speciaal voor de kwestie ingelaste gemeenteraadsvergadering, die vanwege de 1,5 m-eis in de grote zaal van The Lux werd gehouden.

Nieuwe feiten

“Dit is een creatief plan dat past bij de omgeving. Het gebied krijgt ecologische en recreatieve waarden en inwoners mogen meeparticiperen”, aldus fractievoorzitter Yvonne van Bruggen donderdag 7 november vorig jaar bij de discussie over de komst van het Zonnewoud. “Zeewolde kan een mooi voorbeeld worden voor heel Nederland. “Het plan ziet er heel mooi uit”, herhaalde haar fractiegenoot Els van Lopik bij de definitieve besluitvorming mei dit jaar. Woensdagavond draaide de fractie van PvdA/GroenLinks bij. “De feiten die zich voordeden hebben bij ons geleid tot gewijzigde inzichten”, liet Van Bruggen weten. “Wij zijn niet tegen een zonnepark, maar wel tegen deze locatie.” Ernst Bron (ChristenUnie) wist even niet wat hij hoorde. “Waarom was het eerst goed voor de inwoners van Zeewolde en moet een goed plan nu opeens worden weggestemd? U zou toch het externe rapport kunnen afwachten, voordat u een ander standpunt inneemt”, opperde hij nog. Van Bruggen was echter niet op andere gedachten te brengen. “Het is overduidelijk dat op basis van nieuwe feiten en omstandigheden andere inzichten kunnen ontstaan. Het gaat ons om de integriteit van je bestuur. Ben je betrouwbaar, ja of nee? De bevindingen van Smeets en het rapport van de burgemeester zijn voor ons voldoende om tot ander inzicht te komen en op dit moment te zeggen: wij trekken onze handen er vanaf. Het externe onderzoek zal verder nog nadere duidelijkheid moeten geven. De kwestie heeft zoveel smet gebracht op het zonnepark en de locatie gebracht, dat wij ons standpunt hebben gewijzigd.”

Fles wijn

Op de publieke tribune van The Lux zat Zeewoldenaar Hans Brouwer (74), die vorig najaar 1.497 handtekeningen tegen de komst van het zonnepark in de kop van het Horsterwold had ingezameld. “Voor mij is dit een feestje, ik trek vanavond een goede fles wijn open”, glunderde hij, toen hij had uitgerekend dat de meerderheid van de gemeenteraad nu aan zijn zijde stond.

Prima beter ten dele gekeerd dan geheel verdwaald. Zonnepark met een duizendtal zonnepanelen prima idee, maar op een locatie welke de natuur met rust laat. Ruimte genoeg richting A26 en A6. Kunnen Almere en Lelystad mee profiteren.
Johan Kuik | woensdag 9 september 2020 17:24