Zeewolde Actueel

Donderdag, 8 juni 2023

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Silicon Valley heeft Zeewolde in het vizier!

Silicon Valley heeft Zeewolde in het vizier!Silicon Valley heeft Zeewolde in het vizier!
Redactie: Jelle Stellingwerf

ZEEWOLDE — Met een nuchter persbericht gaf de gemeente vrijdag 5 juni inzicht in de plannen rond uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld. De zakelijke titel ‘Gemeente neemt Trekkersveld verder in ontwikkeling’ deed in niets vermoeden wat er werkelijk speelt: een van de grote wereldspelers op het vlak van digitale logistiek heeft Zeewolde op het oog voor realisatie van een ‘hyperscale datacenter’. Dat is wat je noemt ‘Breaking News’, en wethouder Egge Jan de Jonge van Economische Zaken kwam het met onverholen trots vertellen.

Datacenters, zeg maar ‘fabrieken’ waar enorme hoeveelheden digitale informatie worden verwerkt en opgeslagen, die heb je, zo werd uitgelegd, in soorten en maten. Vooral die maten zijn belangrijk, want de allergrootse datacenters, daar zijn er maar weinig van. Bekend is bijvoorbeeld het enorme datacenter van Google in het Eemshavengebied. Nóg zo eentje staat in Hoorn, van Microsoft, en dan heb je het wat de ‘hyperscales’ in Nederland wel zo’n beetje gehad. En laat nu een Amerikaans bedrijf van vergelijkbaar kaliber uitgerekend Zeewolde op het oog hebben om ook zo’n center te gaan realiseren op het toekomstige bedrijventerrein Trekkersveld IV. Het zal, wanneer we rekenen in hectares, zelfs het grootste datacenter van Nederland worden! Dat is wel even wat…

De uiteenzetting van de wethouder maakte duidelijk dat, hoewel nog zeker niet alles in kannen en kruiken is, de gemeente in samenspraak met rijk, provincie en adviserende partners in een redelijk ver gevorderd stadium is beland om dit project daadwerkelijk van de grond te krijgen. Als de nog liggende hobbels genomen kunnen worden, dan zal in het tweede kwartaal van 2021 de eerste schop de grond in gaan. Vanaf dat moment zal het constructiewerk aan ca. 1500 werknemers werk bieden. Na zeker 5 à 6 jaar bouw- en constructiewerk gaat het bedrijf dan operationeel, en zal permanent werk bieden aan ca. 500 mensen. “As we speak”, zei de wethouder, “is er al marktverkenning gaande om deze werkkrachten uit de regio te recruteren. Heel goed voor Zeewolde en omliggende gemeenten!”

En dan natuurlijk de hamvraag: welk bedrijf is dit? Wie van de grote datacenter-exploitanten komt naar Zeewolde? Is het eentje uit het trio Apple / Google / Microsoft? Of schiet misschien Amazon uit de slof..? Wethouder de Jonge wilde niets loslaten. Hij wist het uiteraard wel, maar het zou, zo zei hij, voor de concurrentiepositie van het bedrijf schadelijk kunnen zijn als de identiteit van de ‘company’ nu al op tafel zou liggen. “Vertrouw erop dat we een betrouwbare partij aan de haak hebben. Zolang het nodig is opereert het bedrijf onder een ‘nickname’: Polder Works B.V.” Het zal dus nog even duren voor we écht van de hoed en de rand weten, maar vanaf 10 juni liggen een ‘Voorontwerp bestemmingsplan’ en een ‘Notitie Reikwijdte en Detaillering’ ter inzage. Nu al online, via https://www.zeewolde.nl/bestemmingsplan-bedrijventerrein-trekkersveld-iv.

En dan lees je daarna de kop in NRC van 5 juni: "Gebroken beloftes: hoe de Wieringermeerpolder dichtslibde met windturbines en datacentra in het Polderlandschap. Enorme windturbines in de Wieringermeerpolder zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien. Dat liep anders. Er kwamen datacentra van Microsoft en Google die alle groene stroom opslurpen. En de burger betaalt eraan mee". HOe blij moet je dan met bovenstaande zijn?
Annemieke van Herpt | zaterdag 6 juni 2020 10:46