Zeewolde Actueel

Donderdag, 8 juni 2023

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Vier de 'vrijheid'; opstel van de 10-jarige Silas van Wierst

Vier de 'vrijheid'; opstel van de 10-jarige Silas van Wierst
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE – Silas van Wierst (10) schreef een opstel voor school ter gelegenheid van de bevrijding 75 jaar geleden. Trots wil hij dat graag met de lezers delen.

Het is precies 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog stopte. Mijn opa was precies even oud als ik nu ben, hij was 10 toen de oorlog uitbrak. Het is een raar idee dat we nu de vrijheid moeten vieren want die hebben we nu niet. Sinds ruim een maand zitten we in quarantaine. Mijn opa leeft nog. Ik mag hem niet meer zien. Opa zegt dat het wel een andere vorm van niet vrij zijn is, maar leuk is het niet. Hopelijk duurt het niet zo lang als de oorlog.


Ik wil de vrijheid vieren door zelf vrij te zijn. Wat ga ik doen als ik vrij ben? Ik ga elke dag een speelafspraak maken met mijn vrienden gewoon omdat het dan weer kan. Ik ga de TOP 100 zelf uitvoeren en proberen op TV te krijgen! Ik ga een leuk feestje vieren met al mijn vrienden (als dat lukt). En ik hoop dat de eerste schooldag op school een hele super leuke dag wordt met feestjes, lekkers en niet veel werk.


Ik wil op vakantie, het liefst in een hotel in Egmond aan Zee. Dan nemen we de hondjes lekker mee. Die mogen dan lekker aan de lange riem bij de zee (want zonder riem rennen ze weg, o nee!).


Vrijheid is mogen zeggen en doen wat je wil zolang je er een ander niet pijn mee doet. In de oorlog moesten mensen heel erg oppassen met wat ze zeiden en als ze iets dat niet mocht zeiden, dan werden ze hard gestraft. Soms werden ze zelfs in de gevangenis gegooid of nog erger.


Zo erg is het nu gelukkig niet. Maar nu ik niet alles zomaar kan weet ik wel beter dat het echt fijn is om vrijheid te hebben. En wanneer het weer mag ga ik op bezoek bij mijn opa. Dan gaan we lekker (als het restaurant open is) naar de Japanner. Dat deden we vroeger ook heel vaak.

4 en 5 Mei moeten we dan maar op de dag dat het weer kan echt vieren en dan wordt het een feest met vuurwerk en heel veel lekker eten.


Ik vind het niet leuk wat er aan de hand is met al dat Corona gedoe. Maar ik hoop dat we snel allemaal weer de straat op mogen. En dat we nog wel afstand houden want er hoeft maar 1 persoon te zijn die het heeft en we kunnen weer opnieuw beginnen!

Silas van Wierst

Dat ben ik!
Silas van Wierst | vrijdag 5 juni 2020 11:50