FLEVOLAND - Online fraude komt steeds vaker voor. Dat stelt Rabobank Flevoland. “We zien de laatste tijd steeds vaker dat criminelen pogingen ondernemen bij onze klanten met betrekking tot online fraude. En dat het iedereen kan overkomen zien we ook. In deze tijd van coronacrisis, rukken het aantal fraudegevallen helaas nóg meer op”, vertelt Sander van Bruggen, directeur Particulieren bij Rabobank Flevoland. De bank merkt niet alleen dat online fraude steeds vaker voorkomt, maar ook dat er nieuwe vormen van fraude bij zijn gekomen. “Fraudeurs benaderen vooral onze kwetsbare groepen klanten. Daarom willen we je wijzen op het voorkomen van online fraude door criminelen.”
Manieren van fraude die veel voorbij komen zijn:
Heb je een brief, e-mail of sms ontvangen over het vervallen van je betaalpas? Of sta je te praten bij de pinautomaat en heb je niet in de gaten dat er over je schouder wordt meegekeken? Criminelen bedenken steeds creatievere manieren om jouw inlog- en betaalgegevens te krijgen. Houd je geld veilig, laat je niet oplichten.
Je ontvangt een sms/WhatsApp van een ‘familielid’, waarin wordt gevraagd om tijdelijke financiële hulp omdat ze tijdelijk omhoog zitten. Het nummer ken je niet, maar de naam van de afzender en zelfs de profielfoto komen overeen. Trap hier niet in en check verschillende mogelijkheden om zeker te weten dat je met de juiste persoon te maken hebt. Je loopt anders kans om via WhatsApp gehackt te worden, waardoor je niet naar je familielid geld overmaakt, maar naar de hacker.
Criminelen maken misbruik van het coronavirus. In valse e-mails bieden zij namens de Rabobank een antibacteriële betaalpas aan. Let goed op en klik niet op de link in deze e-mail. Deze berichten komen niet van de Rabobank.
“Geef fraudeurs geen kans. Vreemde brief, e-mail of sms/WhatsApp ontvangen? Check dan bij jouw bank of dit klopt.”
Ben je slimmer dan criminelen die je inlog- en betaalgegevens proberen te bemachtigen? Houd je aan de vijf regels voor veilig bankieren en maak het de crimineel moeilijk. Blijf alert en laat je niet oplichten! Volg de volgende veiligheidsregels:
1. Houd je beveiliging codes geheim.
2. Laat een ander nooit je betaalpas gebruiken.
3. Zorg voor een goede beveiliging van je smartphone, tablet en laptop.
4. Controleer regelmatig je bankrekening.
5. Meld incidenten bij jouw bank
Meer informatie over fraude met betaalproducten vind je op de volgende pagina van de politie:
https://www.politie.nl/themas/fraude-met-betaalproducten.html
Heb jij het vermoeden dat er getracht is jouw gegevens te misbruiken? Of ben jij onlangs slachtoffer geworden en heb je dit niet gemeld? Doe dit alsnog. Rabobank helpt je graag! Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0320) 29 25 00 of via de chatfunctie in Rabo Mobielbankieren.