Zeewolde Actueel

Maandag, 15 juli 2024

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Is de egel dood, of slaapt íe?

Is de egel dood, of slaapt íe?
Foto: Thirza Wesselink/Egelwerkgroep Nederland
Redactie: Saskia de Wijk

ZEEWOLDE - Je denkt een dode egel gevonden te hebben. Dat is natuurlijk een triest gezicht. Veel mensen willen zo'n dood dier begraven of gooien hem in de container. Waarschuwing: doe dit niet!

In deze tijd van het jaar kun je op de vreemdste plekken egels in winterslaap vinden. Volgens de Egelwerkgroep Nederland kun je dat gemakkelijk verwarren met een dode egel. “Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel 2ºC) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken.”

Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid. Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken, zoals op de foto van Thirza Wesselink is te zien. Zij vond deze kleine, 'dode' egel in de buurt. De egel ging de container in. Omdat Egelwerkgroep Nederland vroeg of Thirza de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing opende ze de container weer. Tot haar grote schrik zag ze dat het 'dode' egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus. Na een bezoek aan de dierenarts en behandeling bij de egelopvang is het egeltje helaas toch overleden. Kortom: een op het oog dode egel hoeft dus niet dood te zijn!

“Bekijk de egel kritisch!”, adviseert de Egelwerkgroep. “want egels gaan niet ‘open en bloot’ in winterslaap. Daar zoeken ze een winternest voor op.” Mensen vinden egels in winterslaap vaak per ongeluk als ze in de wintermaanden in de tuin bezig zijn, bijvoorbeeld als ze een hoop bladeren overhoop halen. Het is belangrijk dat je de egel dan met rust laat en weer toedekt. Eventueel kun je wat water en voer neerzetten voor het geval dat de verstoorde egel wakker wordt. Hij zal dan vanzelf opnieuw in winterslaap gaan. Bij het vinden van een zieke/zwakke egel kun je contact opnemen met de dierenambulance of egelopvang bellen. Meer informatie: www.egelwerkgroep.com

(Bron: Egelwerkgroep Nederland)