ZEEWOLDE - Henk Koelewijn presenteerde donderdagmiddag 20 augustus zijn boek ‘Roep mij dan red ik jou’ in Book-Inn aan het Dalkruid. Het boek telt liefst 346 bladzijden en vertelt de tragische en hartverscheurende verhalen van Iraanse vluchtelingen en de ellenlange procedures die zij veelal moesten doorlopen om in Nederland een verblijfsvergunning te kunnen krijgen. Koelewijn bood het eerste exemplaar aan aan Jan Pieter Mostert, directeur van Stichting Gave.
Nieuwe toekomst
Salman, Parvanah, Mherdad, Peyman, Azad, het zijn allemaal Iraniërs die eind jaren ’90 hun land ontvluchtten voor het schrikbewind van wijlen ayatollah Khomeini (1902-1989). Salman bijvoorbeeld wilde christen worden, maar dat gold in zijn land als een doodzonde. Samen met zijn vrouw en kinderen vluchtte hij, toen zijn broer hem had aangegeven en hij daarom moest vrezen voor zijn leven. De jonge Parvanah vluchtte na seksuele bedreiging naar Nederland, waar haar vader als vluchteling verbleef. De boezemvrienden Mherdad en Peyman ontsnapten net op tijd na hun deelname aan de studentenprotesten in Teheran. Azad en zijn vrouw verloren op dramatische wijze hun drie kinderen aan de strenge regels van het Iraanse regiem en maakten noodgedwongen dat zij wegkwamen uit hun land. In Nederland hoopten ze allemaal een nieuwe toekomst op te bouwen, maar stuitten zij op de vaak kille, harteloze en bureaucratische systemen die voor asielzoekers waren bedacht. De ene procedure duurde nog langer dan de andere, maar achter elk ervan zat een mens met vlees en bloed...
Vertrouwen
Henk (71) en zijn vrouw Willy Koelewijn (68) trekken al 22 jaar met veel liefde en geduld op met asielzoekers. Ze kennen de azc’s die er in Zeewolde waren van binnen en van buiten. Via Bijbelstudie leerden zij de vluchtelingen en hun verhalen kennen. Ze wonnen hun vertrouwen en hoorden dingen die bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nooit verteld waren. De titel van het boek (‘Roep mij dan red ik jou’) is ontleend aan Psalm 50:15 (‘Roep Mij aan in uw benauwdheid en Ik zal u redden en gij zult Mij eren’). “Als we dat tijdens onze gesprekken zeiden, hoorden we mensen vaak zeggen dat ze dat zelf zó vaak hadden gebeden tijdens hun vlucht. Maar dan natuurlijk in hun eigen taal, het Farsi”, vertelt de schrijver. ‘Mazamir Pansjaa Poenjdaah’, ’50-15’ werden helemaal een soort codewoorden, anders of misschien beter gezegd het SOS van de Bijbel. “De een riep het tot God, de ander mogelijk tot Allah. Je moet bedenken dat we ook met veel moslims te maken kregen. Dat is niet vreemd, als ik in Iran was geboren, zou ik waarschijnlijk ook niet gereformeerd zijn geweest.”
Schuldgevoel
Je land ontvluchten doet iets met je, misschien ben je daarna nooit meer hetzelfde… Koelewijn illustreert dit aan de hand van het verhaal van zijn eigen vader Jan (1906-1989) die ten tijde van de oorlog hoofd der school was in Putten. “In oktober 1944 behoorde hij tot de mannen die werden weggevoerd. In Amersfoort werden er 58 vrijgelaten, onder wie hij. Het waarom ervan is altijd een raadsel gebleven. Mijn vader heeft er nooit over willen praten. Hij had er een schuldgevoel bijgekregen. Volgens mijn tante is hij ook nooit meer dezelfde man geweest als vóór 1944. Ik begrijp wel waarom.”
‘Roep mij dan red ik jou’ kost € 16,95 en werd uitgegeven door Scholten Uitgeverij. Het is verkrijgbaar bij Book-Inn, Dalkruid 3.