ZEEWOLDE – Heel Nederland leerde de afgelopen maanden mensen als Jaap van Dissel (RIVM) en Diederik Gommers (hoogleraar IC) kennen. De beide heren kwamen hun bevindingen met betrekking tot de verspreiding van het coronavirus overbrengen tijdens technische briefings van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hun inzichten vormden vervolgens de basis voor het kabinetsbeleid en de daaruit voortvloeiende maatregelen. Zeewoldenaar Helma Lodders, sinds 17 juni 2010 (a.s. woensdag dus precies tien jaar geleden!) Tweede Kamerlid voor de VVD, leidde als voorzitter van de Kamercommissie de briefings. Nu er wat meer bewegingsvrijheid is, blikt zij terug op misschien wel de meest hectische periode uit haar politieke loopbaan.
Lockdown
Helma Lodders (51) was van 1998 tot 2002 in Zeewolde gemeenteraadslid voor de VVD. Vervolgens was zij er van 2002 tot 2008 wethouder. Vanaf 2010 is ze al drie keer gekozen en herkozen als lid van de Tweede Kamer en rijdt ze drie, vier keer per week vanaf de boerderij aan de Ooievaarsweg naar Den Haag. Vanaf begin maart ging dat geleidelijk heel anders. “Toen in Brabant de eerste coronabesmetting werd vastgesteld, werden daar ook de eerste maatregelen genomen”, kijkt de Zeewolder politica terug. “Brabantse collega’s gingen al vanuit huis werken. Wij hadden die belemmeringen toen nog niet en aanvankelijk ging het Kamerwerk ook nog gewoon door.” Op donderdag 12 maart maakte het kabinet bekend dat het land in een ‘intelligente lockdown’ zou gaan. In politiek Den Haag werd sterk de behoefte gevoeld aan extra corona-informatie. Zo raakten de Vaste Kamercommissie VWS en haar voorzitter hier direct bij betrokken. “De Kamer wilde vooral technisch worden geïnformeerd. De eerste briefing was op 18 maart. De vraag was hoe dat in vredesnaam moest gebeuren. We mochten niet met heel veel mensen bij elkaar zitten en de 1,5 m afstand moest strikt in acht worden genomen. Er kwam de nodige voorbereiding bij kijken, vooral achter de schermen. Toch loop je dan tegen gekke dingen aan. Normaal gesproken is er koffie of staat er een kan water. Dat kon nu niet, want je mocht het niet doorgeven. We zaten relatief dicht bij elkaar. Je had bijvoorbeeld in de eerste ronde Jaap van Dissel. Voor de tweede ronde moesten vervolgens eerst de tafels en microfoons grondig worden gereinigd. Via de livestream waren er elke keer wel een paar honderdduizend kijkers. De meeste vragen die we na afloop kregen, waren die of er wel voldoende werd schoongemaakt.”
Extra voorzichtig
De technische briefings gingen telkens vooraf aan het plenaire debat in de Tweede Kamer, dat werd voorgezeten door Khadija Arib (PvdA). Lodders was zich goed bewust van haar taken en verantwoordelijkheden. “Iedere briefing had wel anderhalve dag voorbereiding nodig. De technische dienst ging dan ’s morgens om half zes, zes uur al aan de slag. Als ik dan om half zeven in de auto zat, kreeg ik de eerste appjes al binnen met de mededeling dat de microfoons waren getest. In mijn eigen omgeving was ik ondertussen wel extra voorzichting. Ik had ook echt het gevoel dat ik me niet kon permitteren om ziek te worden.”
Al kun je achter bepaalde maatregelen vraagtekens plaatsen, in grote lijnen vindt Lodders dat het kabinet onder leiding van haar voorman Mark Rutte de coronacrisis op een juiste manier aanpakte. “Bij de briefings luisterde ik aandachtig naar uitgenodigde deskundigen. Ik zag de noodzaak van de maatregelen beslist. In onze fractie werd er weleens gevraagd of het nu echt zo moest, maar ik snapte het. Privé had ik er ook direct mee te maken. Ik kon al die tijd mijn moeder van 81 niet bezoeken. Dat vond ik best moeilijk. Toch vond en vind ik nog steeds dat de maatregelen goed waren. Zouden ze niet zijn genomen, dan was het leed vele malen groter geweest.”
Intussen komen de ‘gewone’ onderwerpen weer aan de orde in de Kamer, Lodders heeft dan ook alweer enkele drukke weken achter de rug. “Ik ben voor onze fractie geen woordvoerder van pensioenen meer, maar bemoei me wel met de perikelen rond de belastingdienst. Het ruimen van nertsen heeft natuurlijk wel weer te maken met COVID. Dat haakt er flink in, zeker in Brabant. Ook hier mag ik namens de VVD over meepraten.”
De zomervakantie komt eraan en in 2021 zijn er nieuwe verkiezingen. Lodders laat bij beide onderwerpen het achterste van haar tong nog niet zien. “Nee, we hebben nog niets gepland. In de zomervakantie blijven we meestal in Nederland. Het is hier toch prachtig? Daarna ga ik over volgend jaar nadenken. Dat is nu nog niet aan de orde. Ergens burgemeester worden? Hahaha, daar ben ik helemáál niet mee bezig. Nee, echt niet.”