FLEVOLAND - Netbeheerder Liander gaat in de Flevopolder de komende jaren vijf nieuwe elektriciteitsverdeelstations bouwen en twintig stations uitbreiden. Dit is nodig om aan de snel toenemende vraag naar netcapaciteit te kunnen blijven voldoen en knelpunten in het elektriciteitsnet op te lossen. Naast netuitbreiding werkt Liander aan innovaties om het net efficiënter te gebruiken.
Flevoland kent veel landelijke gebied. Volgens Liander ideaal voor de opwekking van duurzame energie met windmolens en zonnepanelen. “De ambitie van de gemeenten is om gezamenlijk 1.000 megawatt aan zonopwek te realiseren. Daarnaast heeft de provincie plannen voor woningbouw en is de regio steeds populairder onder datacentra. Op basis van deze ontwikkelingen voorzien wij voor de periode tot 2029 dat 24 van de 38 elektriciteitsverdeelstations overbelast raken.” Om dat te voorkomen gaat Liander vijf nieuwe stations bouwen en twintig stations uitbreiden. Daarnaast gaat Liander in de provincie het middenspanningsnet versterken.
In de Noordoostpolder breidt Liander de elektriciteitsverdeelstations in Emmeloord en Luttelgeest uit. In de Flevopolder worden de stations in Dronten, Lelystad, Zeewolde en Almere uitgebreid om ruimte te creëren voor de teruglevering van wind- en zonnestroom. Samen met de beheerder van het hoogspanningsnet Tennet gaat Liander nieuwe stations bouwen nabij Almere en ten oosten van Dronten. Een nieuw te realiseren onderstation Almere is voornamelijk bedoeld voor de elektriciteitsbehoefte van de stad Almere. Om verdere groei in het oosten van Almere voor zowel woningbouw als ook bedrijvigheid mogelijk te maken wordt met Tennet de planvorming opgestart voor de benodigde extra capaciteit in de westzijde van de Flevopolder.
Als netbeheerder is Liander verantwoordelijk voor de energievoorziening van 3,2 miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven. In het vandaag gepubliceerde Investeringsplan 2020 – 2029 laat Liander zien welke investeringen in het energienet voor de komende tijd gepland zijn en hoe deze tot stand komen. “Een belangrijke stap omdat Nederland voor een langjarige verbouwing staat om de energietransitie mogelijk te maken. Een verbouwing waarbij meer nodig is dan alleen uitbreiding van het elektriciteitsnet. De energietransitie vraagt vooral ook om samenwerking van alle betrokken partijen aan een slimme, efficiënte inrichting van ons toekomstige energiesysteem.”