ZEEWOLDE – De gemeente Zeewolde sluit de jaarrekening over 2019 af met een negatief saldo van € 634.000,-. Voornaamste ‘boosdoeners’ zijn de Jeugdzorg en de Wmo. Het Rijk heeft deze taken ‘gedecentraliseerd’, waardoor veel gemeenten hier tegenaan lopen. Er komt weliswaar een compensatie vanuit Den Haag (1,8 miljoen euro), maar daarmee wordt het ontstane gat van 2,44 miljoen euro nog niet gedicht. Het tekort wordt gedekt uit de algemene reserve.
Inkomstenderving
Wethouder Wim van der Es (Financiën) bespreekt deze maand de Voorjaarsnota met de gemeenteraad. Donderdag 4 juni werd de nota aan de pers gepresenteerd. De eerste cijfers zijn niet hoopgevend. Een deel kan worden verklaard door de coronacrisis. Het college stelt de raad in verband hiermee voor een bedrag van vier miljoen euro te onttrekken aan de algemene reserve. Volgens Van der Es moet dit worden gezien als een soort voorschot, het Rijk zegde eerder al toe kosten die de gemeenten maken als gevolg van Covid-19 volledig te vergoeden. De genoemde vier miljoen zal waarschijnlijk beslist nodig zijn. Een mooie inkomstenbron van Zeewolde is doorgaans toeristenbelasting. Campings verwachten dit jaar echter maar 30 tot 40 procent van de gebruikelijke bezettingsgraad, waardoor er voor de gemeente op dit vlak flinke inkomstenderving dreigt. Uitgavenposten die niet mogen worden onderschat zijn het onderhoud van wegen en dat van de bestaande wijken. Een nieuwe forse kostenpost wordt de nieuwbouw van sportcomplex Het Baken. Voorts werd de gemeente Zeewolde onlangs onaangenaam verrast door een herijking van de verdeelsleutel van de Veiligheidsregio Flevoland, waardoor de gevraagde jaarlijkse bijdrage werd verhoogd naar 600.000 euro. Naast toeristenbelasting ontvangt Zeewolde inkomsten uit onder meer grondexploitatie, reden waarom er zoveel waarde wordt gehecht aan de bouw van 150 à 200 woningen per jaar en de uitgifte van bedrijventerreinen. En ook al zit er 23,5 miljoen euro in de algemene reserve, Zeewolde mag zich hierdoor niet ‘rijk’ rekenen. “Het is geen pinbaar geld”, legt wethouder Van der Es uit. “Maar we kunnen niet alles voorzien, zoals nu bij corona, en dan is het handig dat het er is. We moeten daarna zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag, structurele uitgaven zullen we moeten financieren met structurele middelen.”
Klankbordgroep
De voorjaarsnota komt in juni op de agenda van de gemeenteraad, evenals het jaarresultaat van vorig jaar. Ook de landelijke meicirculaire komt daarbij aan de orde. Hierbij wordt duidelijk welke bijdrage Zeewolde mag ontvangen uit het zogenoemde gemeentefonds. “En dan gaan we op weg naar de nieuwe begroting”, blikt Van der Es vooruit. “Vanuit de gemeenteraad is er een klankbordgroep, die met ons meedenkt. De begroting zal wel sluitend moeten worden, de raad zal daarbij kaders moeten stellen en keuzes maken. Voorwerk blijft beslist verstandig. Medio september zal de opstart zijn naar de nieuwe begroting, die dan begin november kan worden gepresenteerd.”