FLEVOLAND – De Nederlandse Veteranendag vindt dit jaar in aangepaste vorm plaats op zaterdag 27 juni, met alleen een programma in de Ridderzaal voor een kleine groep gasten. Dit programma wordt tijdens Veteranendag live uitgezonden door de NOS op NPO1 vanaf 12.45. ‘s Avonds om 19.15 uur valt op NPO2 een samenvatting te bekijken. Het programma is daarnaast ook te volgen via de website en social media kanalen.
Nederland telt zo’n 100.000 veteranen - jong en oud, man en vrouw - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, waarvan 3.152 woonachtig in Flevoland.
Julia Bobeldijk-Janssen uit Biddinghuizen werkt in de OPS-room/controlekamer van Defensie waar ze helpt bij de coronacrisis. Ze begeleidt hier de verspreiding van de medische apparatuur naar ziekenhuizen. Een totaal andere ervaring dan haar twee uitzendingen naar Bosnië in 1995 en 1998, waar ze ingezet is als militair verpleegkundige. In Bosnië komt ze terecht in een kapotgeschoten land, maar het zijn vooral de gevoelens van broederschap en saamhorigheid die haar bij blijven: “Bij binnenkomst in Bosnië werd mijn team direct urenlang gegijzeld. Onze saamhorigheid werden meteen op de proef gesteld.” Vanaf jongs af aan krijgt Julia mee wat oorlog is: “Mijn ouders vertelden mij veel over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb ook ooms en tantes gehad die in het verzet zaten.” Ze vindt dat dit nooit meer mag gebeuren en kiest ervoor bij Defensie te gaan om bij te dragen aan vrede en veiligheid. Naast haar inzet voor vrede en veiligheid leert Julia veel op uitzendingen: “Toen ik terugkwam van mijn missies merkte ik dat ik veel beter kon relativeren. Zo slecht hebben we het hier niet.”
Emmeloorder veteraan Eric de Graaf heeft flink wat missies op zijn naam staan. Met de onderzeedienst van de Marine verblijft hij in 1994 en 1996 onder embargo op de Adriatische Zee, om de beweging van de Servische marine in de gaten te houden. Dat hij hier verblijft is strikt geheim, zelfs het thuisfront weet hier niets van af. Omdat Eric na zijn missies niet door kan als beroepsmilitair bij de Marine stapte hij over naar de Landmacht, waar hem nog twee missies te wachten staan. Eerst ruim 8 maanden naar Kosovo in 1999. Daar komt hij onder ogen welke verschrikkelijke dingen mensen elkaar aan kunnen doen: “elkaar doodschieten om een geloof, massagraven, kapotgemaakte dorpen, hoe kan je dit een medemens aan doen?” Tien jaar later, in 2009, wordt Eric uitgezonden naar Afghanistan. Hoewel hij de missie zelf geweldig vindt, was dit de eerste keer dat hij collega’s verliest: “we verloren twee van onze eigen mensen binnen 24 uur na elkaar. Je gaat daarna niet meer hetzelfde de poort uit en wordt je heel erg bewust van de gevaren.” Hoewel het zeker niet altijd leuk is, blijft vooral het saamhorigheidsgevoel Eric bij: “Het wij-gevoel, we horen bij elkaar, dat overheerst altijd. We zitten samen in dezelfde situatie. Het maakt niet uit welk jasje of baret je draagt, we hebben elkaar allemaal nodig.” Na zijn tijd bij Defensie gaat Eric aan de slag als docent bij VEVA opleidingen. Hij vindt het belangrijk dat jongeren horen over de ervaringen van veteranen en zoekt daarom aansluiting bij Veteranendag Emmeloord. Toen hem in 2010 werd gevraagd of hij zelf geen zitting wil nemen in het Veteranenplatform van Emmeloord besloot hij dit te doen en nu zet hij zich al jaren in voor veteranen in de Noordoostpolder.
Gasten Veteranendag
De gasten in de Ridderzaal zijn vier veteranen, minister-president Mark Rutte, minister van Defensie Ank Bijleveld, commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, Frank van Sprang. Daarnaast zijn de winnaar van de Kidschallenge 2020 en de voorzitter van de jubilerende Vereniging van Drager Militaire Dapperheidsonderscheidingen aanwezig.
Kidschallenge Veteranendag 2020
Alex, winnaar van de Kidschallenge Veteranendag 2020, is eregast op Veteranendag. Door heel Nederland deden scholieren mee, met de opdracht een vlog te maken waarin zij vertellen wat vrijheid voor hen betekent. Alex en zijn klasgenoten Sara, Kyona en Stan praten in de vlog over vrijheid en veteranen en wonnen daarmee een Dakotavlucht voor hun hele klas. https://zeewolde-actueel.nl/algemeen/juf-titias-klas-gaat-vliegen
Programma Ridderzaal
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, drs. Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie de veteranen toe. In het programma staan de verhalen van vier veteranen centraal, zoals die van Maaike Hoogewoning, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis, Dennis Kroon, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte, Rick Torenstra, ingezet in Afghanistan en lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik Fockens, vijf jaar lang ingezet in NL-Indië.
Verder is majoor Frans Erkelens aanwezig, Srebrenica-veteraan en voorzitter van de Vereniging Dragers Militaire Dapperheidsonderscheidingen. Hij is aanwezig omdat zijn vereniging jubileert, ze bestaat 50 jaar.
Namens de Krijgsmacht zijn Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang aanwezig. Tevens zal Alex, de winnaar van de Kidschallenge, als speciale gast aanwezig zijn. Hij maakte een winnende vrijheidsvlog. De minister-president sluit het programma inhoudelijk af met een eigen boodschap.
Tussen de onderdelen in, treden verschillende solisten op, onder begeleiding van een ensemble van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’’ en een combo van het orkest van de Luchtmacht. Dit aangevuld - in beeld - met eerder opgenomen muzikale bijdragen. Zoals onder andere van de Koorschool St. Bavo uit Haarlem.
Het programma wordt muzikaal afgesloten door Di-Rect met het bekende nummer ‘Soldier On’
Symbolisch defilé
Vooruitlopende op zaterdag 27 juni liepen vier veteranen een mini-defilé dat in de tv-uitzending op Veteranendag wordt getoond. Zij ontvingen een muzikale aubade op het Malieveld en liepen toen naar de Kneuterdijk, het defileerpuntpunt, waar normaliter de Koning het defilé afneemt. Een van de veteranen die meeliep is Cambodja-veteraan Marc van Swaal: “Vroeger ging ik nooit naar Veteranendag, maar sinds enkele jaren ben ik helemaal om. Meelopen in het defilé geeft mij een ontzettend goed gevoel. Dat ik dit jaar mag meelopen is ontzettend bijzonder en zal ik waarschijnlijk nooit meer vergeten.”
Veteranendag op televisie en online
Veteranendag is dit jaar op verschillende manieren live te volgen. Vanaf 13.00 is de gehele ceremonie live te volgen via veteranendag.nl. Om 11.00 en om 14.45 wordt op de kanalen van Veteranendag een online talkshow met veteranen uitgezonden. Kijk om 12.45 naar de speciale NOS-uitzending op NPO1. Luister tussen 16-18.00 uur via NPO Radio1 naar de speciale Omroep WNL-radio-uitzending. Alles gemist? Kijk dan ’s-Avonds om 19.15 uur naar de samenvatting van de NOS op NPO2.
Hoofdpartner
Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) is hoofdpartner van het Nationaal Comité Veteranendag en ondersteunt financieel. Daarmee wordt campagne gevoerd voor het dragen van de witte anjer en worden educatieve projecten vernieuwd. Vanuit deze samenwerking besteedt de Nederlandse Veteranendag aandacht aan het thema ’75 jaar Vrijheid’ en de ‘Invictus Games’. Verder wordt het vfonds ondersteund in hun streven naar meer waardering voor andere uitgezonden geüniformeerden in overheidsdienst. Zoals politie en brandweer.