ZEEWOLDE – Wethouder Winnie Prins opende vrijdagmiddag 25 september op de eerste verdieping van de FlevoMeer Bibliotheek aan de Kerkstraat Breinpunt Zeewolde. Het Breinpunt is bedoeld om inwoners van Zeewolde te voorzien van goede informatie over het ziektebeeld van een hersenaandoening en de mogelijkheden om het samen nog zo lang mogelijk vol te houden.
Doelgroepen
Vrijwel iedereen krijgt ooit, zelf of in zijn omgeving, te maken met een hersenaandoening. De hersenen zijn enorm complex en belangrijk. Als er iets misgaat in je hoofd, kan dat grote gevolgen hebben. Het is daarom goed om te weten wat een hersenaandoening precies inhoudt en hoe iemand en zijn omgeving daarmee zo goed en zo kwaad als het gaat om kunnen gaan. Breinpunt Zeewolde richt zich op vier doelgroepen: mensen met geheugenproblemen, mantelzorgers, overige inwoners van Zeewolde (jong én oud) en zorgprofessionals. Het Breinpunt is een initiatief van FlevoMeer Bibliotheek Zeewolde in samenwerking met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties: Allerzorg, Alzheimer Café, Coloriet, Icare, Odensehuis en Welzijn Zeewolde. Breinpunt verstrekt informatie door middel van persoonlijk advies, het uitlenen van boeken, beeld- en geluidsdragers en hulpmiddelen ter ondersteuning.
Alzheimer Café
Het Alzheimer Café Zeewolde was al langer actief voor mensen met dementie en hun directe verwanten en is al negen jaar een begrip in Zeewolde. Bekend zijn vooral de themabijeenkomsten en wandeltochten voor jong en oud (zoals vrijdag nog samen met basisschool ’t Wold in het kader van Wereld Alzheimer Dag 2020). Zes jaar geleden startte het Alzheimer Café de zogenoemde Dementheek, een uitleenpunt van materialen voor mensen die met dementie te maken krijgen. De Dementheek wordt nu een onderdeel van het Breinpunt. FlevoMeer Bibliotheek heeft de collectie verruimd en materialen beschikbaar gesteld. Daarnaast zal de landelijke collectie via aanvragen te bereiken zijn. Zorgprofessionals onderhouden de collectie hulpmiddelen.
Openingstijden
Het Breinpunt is toegankelijk tijdens de openingstijden van de bibliotheek: maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.30 uur, vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Elke donderdag is er een open inloop van 14.00 tot 15.00 uur. De eerste donderdag van de maand wordt deze bemand door een zorgprofessional, de andere donderdagen door vrijwilligers.
Convenant
Tijdens de bijeenkomst in de bibliotheek vrijdagmiddag tekenden de verschillende partners een samenwerkingsconvenant. Coloriet, Icare, Allerzorg en het Alzheimer Café doneerden elk € 500,- voor Breinpunt Zeewolde. De collectie materialen werd gedoneerd door het Alzheimer Café, de boekenkasten door het Odensehuis. Voor de jaarlijkse kosten hoopt men aan te kunnen kloppen bij serviceclubs als Rotary en Lions en bij particulieren. Rabobank Flevoland kwam vrijdagmiddag met een schenking van € 1.750,- uit het eigen Coöperatiefonds. Janneke Westerink van het Alzheimer Café had ook een klein cadeautje meegenomen: een dvd met daarop de documentaire ‘Wei’, waarin filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegde. Het werd in ontvangst genomen door Paulien Botman, regiomanager Dronten/Zeewolde bij FlevoMeer Bibliotheek. Aan wethouder Winnie Prins was het de eer Breinpunt Zeewolde officieel voor geopend te verklaren. Zij deed dat tevens namens haar collega Egge Jan de Jonge, die vrijdagmiddag andere verplichtingen had.