Zeewolde Actueel

Zaterdag, 23 november 2024

Uw huis-aan-huis nieuwsblad met het laatste nieuws uit Zeewolde

Lekker alleen wonen, of juist niet?

Lekker alleen wonen, of juist niet?
Ingezonden door: 24 advertentie

Gescheiden of student? Dan draag je bij aan het grote aantal alleenstaanden in Nederland. Dat aantal blijft stijgen.

Al sinds de jaren zeventig worden het er steeds meer: mensen die alleen wonen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met hoge cijfers. In 2018 gaat het om 17,4 procent van de bevolking. In 2008 was dat nog 15,7 procent.

Is dat erg? Op zich natuurlijk niet. Vorig jaar waren er bijna drie miljoen alleenstaande huishoudens. Ruim vierhonderdduizend meer dan tien jaar eerder. En dat zijn vaak twintigers. Dan denk je al snel aan studenten en andere jonge mensen die net op zichzelf wonen. Lijkt heel logisch.

Toch wonen jongeren weer langer bij hun ouders. Dus dat aantal groeit zo hard niet meer. Het blijft aantrekkelijk om gewoon vanuit je ouderlijke woning met je kinderrugzak richting je school te fietsen, in plaats van een dure kamer te huren en een flinke lening aan te moeten gaan om te kunnen studeren.

De stad met de meest alleenwonenden is Groningen. Studentestad bij uitstek. Met maar liefst 37 procent. Maastricht, Delft en Wageningen volgen gestaag. Ook daar woont meer dan dertig procent van de inwoners alleen, terwijl het landelijk gemiddelde rond de zeventien procent ligt.

Meer alleenstaanden, dat heeft invloed op de maatschappij

Dit beïnvloedt uiteraard van alle kanten de maatschappij. De laptoptas zit vol met rapporten over eventuele aanpassingen in meerdere branches die de alleenstaande ten goede komen. Simpel gezegd zouden er meer woningen moeten komen voor alleenstaanden, zouden de supermarkten er op in moeten spelen met kleinere verpakkingen en spelen ook sociale aspecten een rol als eenzaamheid.

Daar is de laatste jaren al veel aandacht voor. Vooral voor oudere mensen ligt de eenzaamheid op de loer als bijvoorbeeld hun partner overlijdt. Door de vergrijzing zijn er sowieso al meer oudere mensen die vaak alleen wonen. Vorig jaar waren er 134 duizend meer zeventigplussers die alleen woonden, in vergelijking met 2008.

Opvallend: als mensen alleen in een zorginstelling wonen, tellen ze niet als alleenstaand. Dus het aantal zelfstandig wonende ouderen is behoorlijk hoog. En nog altijd verhuizen er steeds minder mensen naar zo’n instelling. Ze blijven zo lang mogelijk alleen wonen.

Veel gescheiden vijftigers en zestigers

De groep die flink is gegroeid is het aantal gescheiden vijftigers en zestigers. Die wonen lange tijd alleen. Het aantal alleenstaanden zal de komende jaren verder toenemen, zo meent het CBS. Het zou gaan om 3,6 miljoen mensen die in 2035 alleen wonen. Een half miljoen meer dan in 2018. Dat zullen vooral zeventigplussers zijn die die groei veroorzaken.

Opvallend detail is wel dat op dit moment mensen van in de zeventig en tachtig jaar juist weer minder vaak alleen wonen dan tien jaar geleden.